Stadskas Rotterdam

Plein06 / Kraaijvanger

De gemeente Rotterdam is bezig met het organiseren van een kwaliteitsprong voor de binnenstad. Eén van de moeilijkste plekken in die transformatie is de plek waar de trein onder de Binnenrotte bovengronds komt. Momenteel heeft de plek weinig tot geen meerwaarde voor Rotterdammers. Het is bovendien een gat in de stad die de gemeente geld kost aan onderhoud.

De Stadskas Rotterdam is een voorstel voor een bruisende, duurzame kas van 4500m2 in het hartje van Rotterdam, aan de Binnenrotte bij Pompenburg. De Stadstuinder verbouwt hier groente, fruit, bloemen en planten op een biologische manier met en voor de lokale markt en horeca. Elke maand wordt er geoogst! In de Stadskas kun je bovendien genieten, beleven, helpen en proeven van andere initiatieven rondom bewust eten en (stads)landbouw.
Stadskas Rotterdamm is een voorstel dat is ingezonden voor Stadsinitiatieven Rotterdam. De ontwerpers/initiatiefnemers stellen daarbij voor W dat de gemeente de grond in bruikleen geeft voor minimaal 15 jaar voor lokale voedselproductie d.m.v. Stadskas Rotterdam. Deze stadskas kan op deze plekeen nieuw betekenisvol icoon voor de stad vormen. De glazen kas wordt demontabel en kan over in principe over 15-30 jaar zonder probleem weer worden gedemonteerd en elders worden opgebouwd. De Stadskas genereert meer leven in de binnenstad, een duurzame innovatieve invulling voor de plek, sociale veiligheid, een groen imago. Hoor, hier bonkt het groene hart van Rotterdam!

Regio

Schaal

Opdracht

Thema

Ontwerper:
Plein06 / Kraaijvanger

Datum ontwerp:
2011

credits en contact

Robbert Jan van der Veen (plein06, Rotterdam), Vincent van der Meulen (Kraaijvanger, Rotterdam), Elmar Stroomer (Enviu, Rotterdam), Frederique Lampe (Luzac College, Rotterdam), Laurence Borrel (Rotterdam) en Tahnee Fraser (Rotterdam)

contact:
plein06
Vijverhofstraat 47 unit 400-2
3032 SB Rotterdam
010 466 5795
info@plein06.nl
www.plein06.nl