Leren van Zwitserland

Topotronic / ZUS

Waarom staan er in Zwitserland dat een vergelijkbare stedelijke structuur heeft als Nederland aanzienlijk minder files? Het Zwitserse landschap van bergen en dalen is uitermate geschikt om verstedelijking te structureren. Er ontstaan lineaire steden waarin openbaar vervoer concurrerend kan worden ingezet. Nederland heeft daarentegen een ruimtelijk beleid gevoerd dat wel tot congestie moest leiden. Zo zijn er tientallen steden met enkele tienduizenden inwoners zonder aansluiting op het spoorwegnet en veel kantoorgebouwen zijn alleen per auto bereikbaar. De Zwitserse overheid zet al jaren in op het openbaar vervoer en koppelt haar ruimtelijke ordening en ook niet ruimtelijke wetgeving hieraan.

In drie case studies die ieder één Zwitsers ruimtelijk concept als leidraad nemen wordt getoond hoe delen van de Randstad er uit hadden kunnen zien indien er van ca 1950 anders zou zijn verstedelijkt. Twee van de case studies zijn rondom Rotterdam.

Regio

Schaal

Opdracht

Thema

Ontwerper:
Topotronic / ZUS

Datum ontwerp:
2011

credits en contact

ontwepend onderzoek eigen initiatief, gefinancierd door: Province Zuid – Holland, Provincie Utrecht, Stimuleringsfonds voor Architectuur Topotronic: Arjan Harbers ZUS: Elma van Boxel & Kristian Koreman

Topotronic
Mathenesserdijk 366B
3026 GT Rotterdam
06 4251 2628

a.harbers@topotronic.nl
www.topotronic.nl

ZUS [Zones Urbaines Sensibles]
Schiekade 189 III
3013 BR Rotterdam
010 233 9409
info@zus.cc
www.zus.cc

Alle rechten voorbehouden aan Topotronic & ZUS Rotterdam.
©Topotronic&ZUS, juli 2011