Industriepark CharlOOOs

Vitibuck Architects i.s.m. Gert Jacob de Graaf

De ontwikkeling van het AVR gebouw, qua omvang en ligging een icoon voor Oud-Charlois, is de eerste stap om de Maashaven Zuidzijde als geheel te herontwikkelen. De drie bestaande industriële complexen langs de Maashaven (AVR, Meneba en Maassilo) vormen daarbij de ankerpunten.
Uitgaande van de drie termen Ontmasker, Omarm en Ontwikkel, zullen de complexen zich langzaam transformeren van lelijke machines tot attractieve symbolen van het Industriepark charlOOOs!
Ontmasker - Door het stapsgewijs verwijderen van onbeduidende loodsen, bedrijfspanden, hekken, schuttingen en voorzetgevels wordt de kade toegankelijker en opener. Door middel van tijdelijke installaties en manifestaties wordt de onbedoelde schoonheid van de industriële gebouwen benadrukt. Meer openheid versterkt de stedenbouwkundige entiteit van de afzonderlijke complexen.
Omarm - Door de kades en gebouwen als publiekstrekkers in te zetten wordt de historische relatie tussen wijk en haven nieuw leven ingeblazen. De industriële complexen worden door bewoners weer gezien als onderdeel van de wijk. Ze vertellen het havenverleden en werken identiteitsversterkend.
Ontwikkel - Door fysieke interventies kunnen de bestaande industriële complexen doorgroeien en transformeren. De karakteristieke gebouwen lenen zich door hun schaal en structuur voor bijzondere invullingen en hergebruik. De programmering van de buitenruimte staat in relatie tot de gebouwen en heeft een intensieve relatie met het water.

Regio

Schaal

Opdracht

Thema

Ontwerper:
Vitibuck Architects i.s.m. Gert Jacob de Graaf

Datum ontwerp:
2011

credits en contact

ontwerp:     
Vitibuck Architects i.s.m. Gert Jacob de Graaf
info@vitibuck.nl
www.vitibuck.nl

opdrachtgever:     
Galerie Hommes & deelgemeente Charlois, Rotterdam

publiek debat & tentoonstelling