[DIS]CONTINUITY: interventies in historisch Rotterdam

Jue Qiu, Teera Dhanamun, Philip Mannaerts

Een morfologische analyse van de groei van het Rotterdamse stadscentrum van de 17e eeuw tot 2010, werd gekoppeld aan de huidige ruimtelijke kenmerken van de stad. Voor belangrijke plekken zijn interventies ontworpen die bestaande stedelijke structuren benadrukken of die verdwenen historische kenmerken in de huidige situatie implementeren. Deze interventies zijn gebaseerd op de verloren geschiedenis en aangepast aan de hedendaagse wensen en aan toekomstige transformaties.
Het nieuwe gebouw gaat een duurzame relatie aan met de bestaande stedelijke structuur. Het is een solid met ruimte voor een grote verscheidenheid aan functies. Bij de locatie staan monumentale gebouwen die een ontvankelijke, maar tegelijkertijd ook kwetsbare, historische omgeving creëren om in te bouwen. De verschillende functies van het bouwblok zelf, een hotel, een poppodium en een stadskantoor, zijn als een rugby scrum met elkaar verbonden. Een centrale passage is de hybride ruggengraat die ruimtelijke relaties legt tussen stedelijke, publieke en private ruimtes.
Het plan biedt tevens de mogelijkheid voor een samenwerking tussen drie onafhankelijke ontwerpers. Door het vooraf vastleggen van ontwerprichtlijnen en regels, kan elke functie afzonderlijk worden uitgewerkt, terwijl de kwaliteit van het geheel gewaarborgd blijft. Drie ontwerpen zijn uitgewerkt: twee verschillende stadskantoren van Jue Qiu en Teera Dhanamun en een hotel van Philip Mannaerts.

Regio

Schaal

Opdracht

Thema

Ontwerper:
Jue Qiu, Teera Dhanamun, Philip Mannaerts

Datum ontwerp:
2010

credits en contact

afstudeerontwerp TU Delft / architectuur
Jue Qiu, Teera Dhanamun, Philip Mannaerts

mentoren:
Susanne Komossa, Nicola Marzot, Jelke Fokkema