De metamorfose van de Coolsingel, of de weldadige kaalslag van de stad

Elsbeth Ronner, Lieke van Hooijdonk en Lilith van Assem

Door middel van een dubbele metamorfose van de Coolsingel confronteert het project zichzelf met de consequenties van een zinloze hypothese in een stedelijke omgeving die ons, op zijn beurt, belast met het vraagstuk van de autonomie van de architectuur. Hoe dienend moet architectuur zijn, als ze niet weet wie ze uiteindelijk zal dienen? Wat is de consequentie van de startpositie van het architectonisch ontwerpen? Dit spanningsveld is in essentie het ‘to be, or not to be’ van de architect.

Metamorfose is de poëtische evenknie van transformatie. In tegenstelling tot transformatie zet metamorfose een schijnbaar doelloze verandering in gang. Onderzoek naar de veelzijdigheid van het begrip heeft geleid tot een ontwerpmethodiek,beginnend met een vervreemdende metamorfose, gevolgd door een verankering in de omgeving en concluderend met de verdwijning van het vervreemdende element. Na de verdwijning resteert een ontwerp dat de intrinsieke kwaliteit van het subject aan het licht brengt.

Door een extrapolatie van het wezen van de Coolsingel, verwordt de straat van een autobaan tot een landingsbaan. Om de bijbehorende vliegtuigen een plaats te geven in de context, transformeert de omgeving in een luchthaven. Wanneer de vliegtuigen de stad verlaten, komt de Coolsingel in een nieuwe gedaante terug.
Deze wedergeboorte resulteert in een contemplatieve ruimte, waarvan de particuliere schoonheid ligt in de paradox tussen enerzijds de kaalslag van de straat en anderzijds het verdichten van de bebouwing eromheen. Een robuuste gevel omarmt de ruimte en markeert deze als centrum van de stad. De uitgesproken vormentaal van de gevel met openingen als poorten en loggia’s heroverweegt de karakteristieken van architectonische stedelijkheid die niet ontworpen is op een specifiek programma. 

Regio

Schaal

Opdracht

Thema

Ontwerper:
Elsbeth Ronner, Lieke van Hooijdonk en Lilith van Assem

Datum ontwerp:
2010

credits en contact

afstudeerproject van Elsbeth Ronner, Lieke van Hooijdonk en Lilith van Assem, 2009-2010, TU Delft, docenten: Dirk Somers, Machiel van Dorst, Engbert van der Zaag en Dirk Sijmons

contact:
Lilith Ronner van Hooijdonk
Schiekade 189
3013 BR Rotterdam
www.lilithronnervanhooijdonk.nl
mail@lilithronnervanhooijdonk.nl