AIR daagt uit tot het publieke gesprek en debat over de ruimtelijke ontwikkeling van Rotterdam en zijn omgeving. Het organiseert activiteitenprogramma's en communiceert op zijn website over architectuurevenementen in de stad.

Prijsuitreiking

Goede architectuur mag worden gevierd, en worden gewaardeerd. Rotterdam kent prijzenswaardige architectuur, daarover kan iedereen het eens zijn.

 

AIR programmeert jaarlijks de uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs. Het is de opvolger van de vroegere Bouwkwaliteitsprijs, waarmee de gemeente Rotterdam het architectuurklimaat in de stad wil stimuleren. De prijs wordt uitgereikt op basis van een driejaarlijkse cyclus waarin de prijs achtereenvolgend gewijd is aan woningbouw, utiliteitsbouw en een actueel thema. Naast deze professionele Rotterdam Architectuurprijs wordt jaarlijks ook een publieksprijs  toegekend.

 

Daarnaast programmeert AIR de uitreiking van de Van der Leeuwprijs, waarmee privaat initiatief in de Rotterdamse publieke ruimte wordt gevierd. Zie hiervoor ook onze website voor de Van der Leeuwkring

 

 

 

 

Rotterdam Architectuurprijs '12

Op 19 december 2012 is tijdens de Woontop in de Doelen de Rotterdam Architectuurprijs 2012 uitgereikt. De prijs gaat naar het team van opdrachtgever, architect en aannemer dat het beste woongebouw van Rotterdam realiseerde. Rotterdam was unaniem over Eén Blok Stad, de winnaar van de vakprijs én publieksprijs.

Zowel de vakjury als het publiek konden kiezen uit 24 projecten die de afgelopen drie jaar zijn opgeleverd. Van woontoren tot particulier woonhuis en alles daartussen. Van begeleid wonen tot kluswonen. Hoog in de lucht of juist met de voeten dichtbij de grond. De ambitie van de gemeente Rotterdam om te bouwen in de stad bleek een belangrijke rol in de beoordeling van de jury te spelen. Zij heeft gekeken naar projecten die een voorbeeldig antwoord vormen op de actuele stedelijke opgave. Projecten die de ogen openen: zo kan het ook. Die werkelijk oplossingen bieden voor stedelijk wonen, en in die zin voorbij gaan aan de ‘pure’ architectuur.

Edwin Oostmeijer, vakjuryvoorzitter: “Eén Blok Stad gaat verder dan alleen een mooie gevel en maakt op voortreffelijke wijze nieuwe ruimte in de stad.”

Dit bleek ook een belangrijk motivatie van het Rotterdamse publiek. In de motivaties kwam voornamelijk naar voren dat het concept van Eén Blok stad de oplossing is voor binnenstedelijk vernieuwen.

Hamit Karakus, wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed en Stedelijke Economie: “De vakjury en de publieksjury hebben unaniem gekozen voor dit project. Eén Bok Stad, een variant op de Rotterdamse kluswoningen, blijkt precies te zijn wat Rotterdammers willen. Individuele vrijheid èn verbetering van bestaande woonwijken. Zo werken we met elkaar aan het aantrekkelijker maken van Rotterdam als woonstad.“

 

Lees het juryrapport.

Share Share on twitter Share on Facebook Email

پنل اس ام اس

دانلود فیلم

خرید vpn